Student restaurant

Student restaurant

Varaždin, 2012

The new student restaurant building is in its basic structure a pavilion object. It is uniform in all directions and centrally emphasized. It is positioned on the edge of the parcel, by the street, therefore it is more a part of the city and traffic artery; its entrance is turned towards the student park and by its horizontality it forms a square, green zone of the main entrance.
The pavilion closed with the existing building and it forms a narrow lane towards the rear part of the campus. The most important part of the restaurant building structure is its peripheral strap. The relationship towards the environment is formed by varying solid elements and recessed porches clear in dimension. In such a way an active space is achieved, belonging both to the building as well as to the public space. It is a zone for dwelling, meeting, having meals, entertainment; and within the closed units there are areas for concentrating, having an undisturbed meal accompanied by a book and resting from the everyday swarm of studenthood. The central space is divided into an area of a self-service restaurant, an a la carte restaurant and a comfortable kitchen organized as functional as possible. An additional element, guaranteeing the uniqueness of this building, is a horizontal cut at the eye level when sitting down. The building is divided into an upper and lower panel with walls in between.

Nova građevina studentskog restorana po svojoj osnovnoj strukturi je paviljonski objekt. Jednoobrazna je sa svih strana i centralno naglašena. Nalazi se na rubu parcele, uz ulicu, te više pripada gradu i prometnici, prema studentskom parku okrenuta je ulazom i horizintalnošću formira trg, zelenu zonu glavnog ulaza. Paviljon se približio postojećoj građevini i formira uski prolaz prema stražnjem dijelu kampusa. Najvažniji je dio strukture građevine restorana njegov obodni pojas. Izmjenom punih elemenata i uvučenih trijemova jasnih dimenzija formira se odnos prema okolini. Ostvaruje se aktivan prostor koji pripada i građevini i javnom prostoru. To je zona boravka, susreta, objedovanja, zabave, a unutar zatvorenih jedinica su prostori koncentracije, mogućeg mirnog objeda uz knjigu i odmor od svakodnevne vreve studentskog života. Središnji je prostor podijeljen na zonu samoposlužnog restorana, restorana a la carte i komfornu, maksimalno funkcionalno organiziranu kuhinju. Dodatni element, koji građevini daje jedinstvenost, horizontalni je rez u visini oka kod sjedenja. Građevina nije podijeljana na gornju i donju ploču sa zidovima između.

Student restaurant

competition, 3rd prize 
2012
Address: 
Varaždin
Team:
Igor Franić
Zorana Debeljuh
Tajana Derenčinović Jelčić
Andreja Dodig
Sonja Franić
Petar Reić
Simona Sović Štos

Client: University of Zagreb

Gross surface area: 10 692 m2

Site area: 19 521 m2